Elevator pitch
De elevator pitch is een korte en oh zo belangrijke presentatie waarin u over uw boek vertelt en de andere partij ervan overtuigt uw boek dringend nodig te hebben. En dat in maximaal 60 seconden. Een bijzonder belangrijk onderdeel in het presenteren van uw boek!

Stel: u staat op een boekenmarkt of ander evenement, hebt een tafel gehuurd waar uw boeken op staan uitgestald, en een potentiële koper staat stil bij uw tafel en kijkt naar uw boeken. Wat doet u dan? Hoe reageert u? Wat zegt u? Want dít is hét moment om uzelf en uw boeken te presenteren! En dan is het wel handig als u al in uw hoofd hebt wat u kunt zeggen.
De elevator pitch dient ertoe iemand nieuwsgierig te maken. Zie het maar als het begin van een goed gesprek! Let er wél op dat uw elevator pitch maximaal 60 seconden duurt. Praat u langer dan bent u de aandacht van de potentiële koper kwijt.
Hier zijn een aantal tips over hoe u uw eigen elevator pitch kunt vormen:
1e: opening
Bedenk een pakkende openingszin om de aandacht van de potentiële koper te trekken. Bijvoorbeeld: 'De drukte hier op de markt spreekt wel heel letterlijk boekdelen! Als u geïnteresseerd bent in thrillers, dan bent u bij mij aan het juiste adres!'
2e: de kern
Het plot. Gaat uw boek over een maatschappelijk onderwerp? Benoem dit. Bijvoorbeeld: 'Er is de laatste tijd veel te doen over cybercriminaliteit. Iets dat ons allemaal kan overkomen. En daarover gaat mijn laatste boek!'
Dit is het moment uw boek te pakken en het te overhandigen aan de ander. Als die niet geïnteresseerd is legt hij/zij het wel weer terug en loopt door. Is hij/zij wél geïnteresseerd, zal hij/zij blijven staan en in eerste instantie het boek rondom bekijken en de flaptekst lezen.
3e: wie je bent
Vertel in het kort wie u bent, hoe lang u al schrijft, in welk genre u (bij voorkeur) schrijft. Bijvoorbeeld: 'Ik ben [naam] en schrijven is mijn lust en mijn leven. Ik schrijf al een aantal jaren boeken, met name thrillers die zich in het criminele circuit afspelen.'
4e: wees enthousiast
Zonder op te scheppen mag u uzelf bést aanprijzen! Bijvoorbeeld: 'Ik doe altijd heel veel onderzoek naar elk onderwerp waarover ik schrijf, en mijn verhalen zijn actueel, herkenbaar en spannend. Dus als u authenticiteit en spanning zoekt in een boek dan is dit een aanrader!'
5e: open vraag
Eindig altijd met een open vraag! Hiermee kan een gesprek worden gestart. Bijvoorbeeld: 'Waar houdt u van? Wat hebt u als laatste gelezen?'
Op die manier wordt de potentiële koper betrokken in een gesprek.
6e: uw houding
Non-verbale communicatie (lichaamstaal en intonatie) maakt ongeveer 70% deel uit van de totale communicatie. Het gesproken woord is dus maar een relatief klein deel!
Let dus op uw houding; blijf niet staan als een standbeeld, maar gebruik uw handen en hele lichaam tijdens de elevator pitch. Zorg dat u enthousiasme uitstraalt.
7e: gebruik uw eigen woorden
Er zijn legio voorbeelden van een elevator pitch. Toch is het belangrijk dat u uw éigen woorden gebruikt! De elevator pitch moet bij u passen en u moet geloven in wat u zegt. Anders komt u ongeloofwaardig over.
8e: oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Oefen uw elevator pitch tot hij dusdanig goed in uw hoofd zit dat u hem kunt dromen. En vergeet ook niet te oefenen op uw houding tijdens uw elevator pitch. Oefen desnoods op uw familie of vrienden en vraag om hun mening. Wie weet hebben zij nog goede suggesties!
Samengevat voorbeeld (deze elevator pitch duurt ca. 45 seconden):
De drukte hier op de markt spreekt wel heel letterlijk boekdelen! [Kijk de ander aan en glimlach.] Als u geïnteresseerd bent in thrillers, dan bent u bij mij aan het juiste adres!
Er is de laatste tijd veel te doen over cybercriminaliteit. Iets dat ons allemaal kan overkomen. En daarover gaat mijn laatste boek! [ Pak uw boek en overhandig het de ander.]
Ik ben [naam] en schrijven is mijn lust en mijn leven. Ik schrijf al een aantal jaren boeken, met name thrillers die zich in het criminele circuit afspelen. Ik doe altijd heel veel onderzoek naar elk onderwerp waarover ik schrijf, en mijn verhalen zijn actueel, herkenbaar en spannend. Dus als u authenticiteit en spanning zoekt in een boek, dan is dit een aanrader!
Waar houdt u van? Wat hebt u als laatste gelezen?
Als de ander geïnteresseerd is, kan er op deze manier een gesprek ontstaan over (uw) boeken. Een goede manier om in gesprek te blijven is: stel open vragen. Dus géén vragen waarop met een simpel 'ja' of 'nee' geantwoord kan worden, maar vragen waarop de koper uitgebreider op moet antwoorden. Laat de ander praten, luister naar wat hij/zij zegt, en ga in op diens antwoorden.
U zult merken: de elevator pitch is dé manier om in gesprek te komen met een potentiële koper. Het is verkooptechniek nummer 1! Probeer het maar eens!